top of page

Mystický význam svatebních květin

Chystáte svatbu? Možná vás bude zajímat, jaký význam mají svatební květiny. Jejich výběrem můžete podpořit kvality, které si nejvíce přejete pro váš velký den a mnoho dalších let společného života.



Svatební květiny mají v mystice a symbolice významnou roli, neboť se jedná o klíčový prvek svatebního obřadu, který je zároveň důležitým rituálem v mnoha kulturách. Každá květina má svůj vlastní mystický význam, který může být interpretován různými způsoby v závislosti na tradici, kultuře a osobních věroučných přesvědčeních.

Celkově lze říci, že svatební květiny jsou často spojovány s láskou, harmonií a štěstím. Mnoho květin symbolizuje lásku, oddanost a loajalitu, což jsou vlastnosti, které jsou velmi důležité pro manželský svazek. Další květiny jsou spojeny s plodností, hojností a prosperitou, což může symbolizovat bohatství a dlouhý, šťastný život.


Například růže jsou jednou z nejpopulárnějších svatebních květin a jsou spojovány s láskou a vášní. Bílé růže symbolizují čistotu, čestnost a nevinnost, zatímco červené růže jsou symbolem vášně a lásky. Lilií jsou často spojovány s plodností a mateřstvím, zatímco orchideje jsou spojovány s krásou, elegancí a exotickým původem.


Mystický význam svatebních květin může být velmi osobní a závisí na individuálních věroučných a spirituálních přesvědčeních. Nicméně, pro mnoho lidí mají svatební květiny významné místo v různých kulturách a mohou být použity k podpoře duchovního růstu, prohloubení spojení s přírodou a projevování lásky a oddanosti v manželském svazku.

Zde je 15 často užívaných svatebních květin. Některé z nich jsou exotické, takže je na naší farmě nenabízíme. A ty ostatní jsou k dispozici jen v určítou roční dobu. Ale o tom jindy :-)

Nyní se pojďme podívat, co nám která květina říká...



  1. Růže - Růže jsou spojeny s láskou a vášní, ale také s tajemstvím a tajemností. Kromě toho každá barva růže může mít svůj vlastní význam, například červená symbolizuje lásku a touhu, bílá symbolizuje čistotu a nevinnost a růžová může symbolizovat něhu a romantiku.

  2. Lilie - Lilie jsou spojeny s božskou energií a čistotou. Lilie jsou také spojeny s novými začátky a obnovením, což je důvod, proč jsou tak často používány ve svatebních kyticích.

  3. Šeřík - Šeřík je spojen s mystériem a tajemstvím. Je také považován za symbol ženské krásy a eleganci. Šeřík je často používán v kyticích a rituálech, aby podpořil duchovní spojení a ochranu.

  4. Chryzantéma - Chryzantémy jsou spojeny s dlouhověkostí a dobrou formou. Jsou také spojeny s obnovou a znovuzrozením. Použití chryzantém v kyticích může symbolizovat přechod z jedné fáze života do druhé.

  5. Levandule - Levandule je spojena s klidem, mírem a harmonií. Použití levandule v kyticích může pomoci snížit stres a úzkost a přinést větší rovnováhu a harmonii do prostředí.

  6. Orchidej - Orchidej je spojena s exotikou, krásou a dokonalostí. Orchidej je také spojena s tajemstvím a mystikou. Použití orchidejí v kyticích může symbolizovat nejen krásu, ale také ducha dobrodružství a objevování.

  7. Slunečnice - Slunečnice je spojena s radostí, energií a optimismem. Použití slunečnic v kyticích může přinést radost a optimismus do prostředí a symbolizovat pozitivní energii.

  8. Tulipán - Tulipán je spojen s láskou a romantikou. Použití tulipánů v kyticích může symbolizovat romantickou lásku a věrnost.

  9. Fialka - Fialka je spojena s oddaností, skromností a pokorou. Použití fialek v kyticích může symbolizovat hlubokou oddanost a pokoru.

  10. Jasmín - Jasmín je spojen s láskou, vášní a smyslností. Použití jasmínu v kyticích může symbolizovat silnou a vášnivou lásku.

  11. Narcis - Narcis je spojen s obnovou, obnovou a novými začátky. Použití narcisů v kyticích může symbolizovat nový začátek nebo obnovení.

  12. Gerbera - Gerbera je spojena s radostí, štěstím a dobrou náladou. Použití gerber v kyticích může symbolizovat pozitivní energii a štěstí.

  13. Kosatec - Kosatec je spojen s mystériem a tajemstvím, ale také s nadějí a vírou. Použití kosatců v kyticích může symbolizovat víru a naději na nové začátky.

  14. Jiřiny mají v mystice a symbolice své vlastní místo. Jiřiny jsou například spojovány s plodností, mateřstvím, čistotou a nadějí. V některých kulturách jsou jiřiny také považovány za květiny ducha a jsou používány při rituálech, které mají posilovat spojení s duchovním světem

  15. Plamenka - Plamenka je spojena s vášní a energií. Použití plamenek v kyticích může symbolizovat silnou a vášnivou lásku a touhu.



Mystický význam květin se může lišit v závislosti na kultuře, tradici a náboženství. Nicméně, pro mnoho lidí mají květiny určité symbolické významy a mohou být použity k podpoře duchovního růstu, prohloubení spojení s přírodou a projevování lásky a obdivu.


Svatba s květinami z české farmy


  • Pokud vás zajímají lokální květiny a chtěli byste je využít na okrášlení vašeho velkého dne, neváhejte nás kontaktovat. Právě přijímáme objednávky na další svatební sezónu!



43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page