top of page

5 tipů jak ušetřit na svatebních květinách

Aktualizováno: 29. 6. 2023




Častým dotazem našich nevěst je proč stojí svatební květiny tolik, kolik stojí, a zda je možné pořídit svatební květinovou výzdobu levněji?

Nejdříve se podíváme na cenu svatebních květin jako takových a pak na to, jak při pořizování svatebních květin ušetřit.

Na začátek je potřeba říci, že cena svatebních květin není všude stejná a že tento článek řeší sezónní květiny vypěstované tady u nás v Česku, nikoli těžce chemizované importované květiny běžně dostupné v supermarketech. Každá floristka nebo florista si určují cenu sami, jednak podle toho, kolik právě stojí používané květiny a také podle toho, jaké mají zkušenosti a jméno. Svatební kytice tedy může stát pár tisíc nebo desítky tisíc. Proto je na začátek velmi dobré vyjasnit si, jak moc jsou pro vás svatební květiny důležité a kolik peněz do nich chcete investovat.

Svatební květiny bývají dražší než běžná květinová vazba z několika důvodů:

Květiny používané na svatby musí být v nejvyšší kvalitě a ve správné fázi rozkvětu, aby vytvořily požadovaný efekt v ten jeden jediný den.

Do svatebních vazeb bývají využívány luxusní květiny, které mají vyšší cenu za stonek, jako jsou například pivoňky, jiřiny a růže. Obzvlášť u růží je kvalita běžných a svatebních květin většinou velmi rozdílná, jiřiny v běžném květinářství téměř neseženete. I u levnějších květin svatební floristky využívají rostliny té nejvyšší kvality, což se samozřejmě projeví i na ceně.

U květin z lokální farmy přichází do hry ještě matka Příroda. Svatební floristika s lokálními květinami totiž znamená, že pěstitel musí vypěstovat mnohonásobně více, než spotřebuje, aby zajistil potřebnou kvalitu a množství. Musí totiž počítat se ztrátami způsobenými škůdci a počasím. U importovaných květin tento problém odpadá, přenáší se na pěstitele v Holandsku, Jižní Americe a Africe a nese sebou i patřičné množství chemikálií, které obdržíte se svými květinami.

V neposlední řadě při pořizování svatebních květin platíme za jistou ruku a oko floristky, její styl a kreativitu. Svatební květiny zdobí jedinečnou událost v životě. Svatební fotografie nám zůstane po zbytek života a pěkné svatební šaty a kytice určitě přispějí k tomu, že se na ni budeme dívat rádi ještě po mnoha letech.

Svatební kvítí tedy není jen nějakou zvyklostí, ale i příležitostí, jak vytvořit jedinečnou atmosféru svatebního dne. Zde tedy do ceny vstupuje renomé floristy.

Svatba celá může být drahý podnik, a tak se nyní pojďme podívat, kde se dá ušetřit na svatebních květinách:



Tip č.1

Květiny na svatbu objednejte s dostatečným předstihem. Květiny na poslední chvíli - to znamená méně než tři měsíce před svatbou mohou být až jednou tak drahé.

Tip č.2

Přenesená výzdoba. Výzdobu kostela nebo svatební síně můžeme přenést do místa, kde probíhá oslava a využít květiny dvakrát. Stačí instruovat několik spřízněných svatebčanů, aby ve správnou chvíli přenesli nebo převezli květiny z místa na místo.

Tip č.3

Místo kytic na stoly kyblíky. U našich domácích producentů květin je většinou možné objednat takzvané kyblíky. Do kyblíků vám farmář/ka dá materiál na květinovou výzdobu a můžete strávit předvečer svatby aranžováním květin na stoly. Květiny v kyblících stojí zlomek ceny hotového aranžmá.

Tip č.4

Využijte maximálně toho, co zrovna kvete. Pokud chcete mít ve svatební kytici druhy, které zrovna nejsou v sezóně, bude to výrazně dražší a někdy nemožné.

Tip č.5

Nebojte se zeptat své svatební floristky nebo floristy, kde byste mohli ušetřit. Zkušení floristé vám dokážou poradit, zda je možné docílit požadovaného efektu s menšími výdaji, eventuálně vás upozorní na věci, které jsou důležité a věci, které jsou zbytné.

Květinová výzdoba a krásná svatební kytice, popřípadě květinové ozdoby do vlasů a další doplňky, mohou z vašeho velkého dne udělat pohádkový zážitek. Je to něco, co ač pomíjivé, přetrvá na fotografiích a videu. Je však neméně důležité, aby si všichni v klidu užili svatební den. Takže žádný stres, krůček za krůčkem se vše podaří :-)





108 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page